vrijdag 29 januari 2016

Cilinderslot krakenCilindersloten zijn bijzondere stukjes techniek waar mensen veel over hebben nagedacht. De laatste 5000 jaar is er eigenlijk weinig veranderd aan het meest populaire slot.

Het cilinderslot is een vrijwel onveranderd gebleven en dat geeft dus aan dat het een goed ontwerp is geweest. De eerste verschijnselen van dit type slot kwamen van de Egyptenaren. Zij hadden dit systeem al uitgedacht en gebruikte het voor de beveiliging van bevoorrading van voedsel en andere waardevolle dingen.

Tegenwoordig zijn er veel ontwikkelingen op het gebied van beveiliging. Maar de meest kost effectieven en betrouwbare techniek is tot nu toe nog steeds het cilinderslot.


Kwetsbaarheden van het Cilinderslot

De laatste jaren komen er wel steeds meer kwetsbaarheden naar voren over dit slot. Zo zijn er een groep mensen die een sport beoefenen waarbij ze het als een uitdaging zien om deze kwetsbaarheden te vinden en te bemeesteren. Men noemt deze sport lockpicking en wordt ook in Nederland al volop beoefend.

Ze hebben al veel verschillende soorten kwetsbaarheden gevonden. Het is goed dat ze dit doen want op deze manier kunnen de systemen steeds beter gemaakt worden. Doordat de kwetsbaarheden constant worden onderzocht kunnen de systemen steeds aangepast worden zodat ze niet meer kwetsbaar zijn voor de reeds bekende kwetsbaarheden. Een van deze kwetsbaarheden is het open peuteren van een slot met behulp van speciaal lockpick gereedschap. Dit is gereedschap dat ontworpen is om via het sleutelgat het slot te kunnen openen.


Samen Lockpicken

De beoefenaars van deze sport komen vaak samen bij hackers spaces. Hackers zijn mensen het leuk vinden techniek op de proef te stellen en steeds een stapje verder gaan. Door de nieuwsgierigheid van hackers zijn er al veel nieuwe ontwikkelingen geweest. Het is dus een goede ontwikkeling dat zij hun nieuwsgierigheid volgen. Doordat hackers er zijn geweest is het internet nu mogelijk en hebben wij nu de luxe van al deze technologische ontwikkelingen.

Lockpicking belooft wat dat betreft ook veel positieve bijdragen op het gebied van veiligheid. Door de nieuwsgierigheid van de beoefenaars worden ook fysieke systemen steeds beter.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten